Vad kollar banken på vid ett lånelöfte?

|

Vid ansökan om ett lånelöfte görs en kreditupplysning på dig, men banken kontrollerar mer faktorer än så. De tittar exempelvis på nuvarande inkomst, anställningsform och vilka utgifter du har. 

Mer än endast en kreditupplysning 

När du ansöker om ett lånelöfte gör banken en kreditupplysning på dig, där kan banken se om du har några betalningsanmärkningar bland annat. Men till skillnad från när du ansöker om många andra lån, tittar banken på mycket mer än endast din kreditupplysning.  

Banken titta bland annat på din inkomst, och tar då hänsyn till din nuvarande inkomst, till skillnad från inkomstuppgifterna i din kreditupplysning som endast går på förra årets taxerade inkomst. Det här kan vara till din fördel om du nyligen har fått ett stort lönelyft.  

De tittar också på din anställningsform. Har du en hög månadsinkomst, men endast har ett vikariat eller provanställning kan det vara en stor risk att låna ut till dig, eftersom det då inte finns några garantier om hur din inkomst ser ut om några månader exempelvis. Det är därför bättre för dig och för banken om du har en fast anställning.  

Dina utgifter ses över 

Självklart tittar inte banken endast på dina inkomster, eftersom det i sig inte ger allt för mycket information. De kommer också att se över dina utgifter. De betyder inte att de tittar igenom dina kontoutdrag och ser hur mycket du handlar mat för, men de vill ha information om exempelvis andra lån, om du är försörjningsskyldig till några barn och om du exempelvis har en bil.   

Banken kommer också att göra en boende kalkyl, där de beräknar vad dina boendekostnaden kommer att ligga på i det nya boendet som du vill låna pengar till.  

Så när banken avgör hur stort lånelöfte du får räknas alltså både inkomster och utgifter in i beräkningarna.  

Lämna en kommentar