Hur mycket får man låna till bostad 2021?

|

Hur mycket du får låna till att köpa bostad, alltså hur stort bolån du får beror på flera olika faktorer. Det banken bland annat tittar på är din inkomst, vilka utgifter du har, utgifter för bostaden och vilka övriga skulder du har.

Hur mycket får man låna till bostad?

Hur mycket du får låna beror till stor del på din inkomst. Vanligtvis brukar du kunna låna 4–6 gånger bruttoinkomsten för hushållet. Olika banker har olika högt tak för sina låneerbjudanden, men det har också att göra med andra faktorer, så som utgifter och andra skulder.

Hur mycket får man låna om man tjänar 30 000 kronor i månaden?

Om du tjänar 30 000 kronor brutto, alltså innan skatt i månaden, innebär det att du har en bruttoinkomst på 360 000 kronor per år. Som mest skulle du alltså kunna låna 2 160 000 kronor, om banken ger dig ett lånelöfte på bruttoinkomsten gånger 6.

Andra faktorer som avgör hur stort lån du får

Olika banker kan ge dig olika stora lånelöften, men två personer med samma bruttoinkomst kan också få olika stora bolån hos samma bank. Det beror på att storleken på ditt lånelöfte också avgörs av andra faktorer. De tittar bland annat på vilka utgifter du har, vilka tidigare skulder du har samt vad bostaden kommer att kosta i drift.

Därför går det aldrig att räkna ut exakt hur stort lån du kan få. Du måste ansöka om ett lånelöfte hos banken för att få ett helt korrekt svar. Ett bolån är inte som ett privatlån där långivaren endast gör en kreditupplysning och sedan avgör din kreditvärdighet.

Lämna en kommentar