När får man en betalningsanmärkning?

|

Du kan få en betalningsanmärkning om du efter lång tid inte betalar en skuld du har, exempelvis en faktura på ett köp eller avgifter på ett lån du har tagit. Processen att få en betalningsanmärkning är relativt lång, du får många chanser på dig att betala din skuld innan den blir en anmärkning.

Så får du en betalningsanmärkning

Först får du en notis om att du har en skuld du ska betala, vanligtvis i form av en faktura, men det kan också vara så att du har accepterat att något ska drag på autogiro varje månad exempelvis.

Om du inte betalar den skulden, brukar du oftast få en påminnelse av företaget du står i skuld till. Vid det här laget kan företaget ha lagt på en påminnelseavgift på din skuld. Om du fortfarande inte betalar går det vanligtvis vidare till ett inkassobolag.

Inkassobolaget tar över

Inkassobolaget tar då över ditt ärende, och du behöver då istället betala till inkassobolaget. Har det gått så här långt kan du räkna med att skulden har växt sig ännu större, eftersom även inkassobolaget kommer vilja ha betalt för att indriva skulden.

Kronofogden

Skulle du ändå inte betala skulden kommer den att gå vidare till Kronofogden, och det är först där du kan få en betalningsanmärkning. Kronofogden kommer däremot först att kontakta dig och ge dig en möjlighet att betala skulden, gör du det får du ingen betalningsanmärkning.

Om du däremot inte betalar skulden vid det här laget kommer du att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen kommer att synas i kreditupplysningar och sänka din kreditvärdighet.

Förloppet för en betalningsanmärkning:

Du för först en faktura med ett förfallodatum, alltså ett datum fakturan senast ska vara betald. Efter det ser förloppet ut enligt följande:

  • 5 dagar efter för fallodatum – du får en påminnelse
  • 5-20 dagar efter förfallodatum – skulden går vidare till inkassobolag
  • 22-32 dagar efter förfallodatum – inkassobolaget skickar vidare till Kronofogden
  • 52-132 dagar efter förfallodatum – fortsatt obetald skuld kan då leda till betalningsanmärkning

Ett företag behöver dock inte gå via ett inkassobolag, utan kan själva ta skulden direkt till Kronofogden. Därför kan det steget ibland vara obefintligt. Du kommer dock aldrig att få en betalningsanmärkning utan att ha fått flera chanser på dig att betala din skuld.

Tänk på att en betalningsanmärkning ofta finns kvar i tre år och kan inte tas bort i förtid, om inget misstag har skett.

Lämna en kommentar