Hög kreditvärdighet – innebörd och hur den påverkas

|

Hög kreditvärdighet – innebörd och hur den påverkas

Här reder vi ut vad det innebär att ha hög kreditvärdighet och vilka fördelar det kan leda till. Vi tar också upp vilka omständigheter som påverkar hur hög eller låg din kreditvärdighet är.

Vad innebär hög kreditvärdighet?

Hög kreditvärdighet innebär att du bedöms ha goda möjligheter att betala tillbaka eventuella skulder. Det handlar till exempel om dina ekonomiska förutsättningar när du ansöker om ett lån eller om du vill köpa saker på faktura, vilket påverkar att få den typen av alternativ beviljade.

Om din kreditvärdighet bedöms som hög är risken därmed också mindre för den eventuella långivaren. Det innebär att dina chanser för att kunna ta fördelaktiga lån ökar. Långivare ska alltid göra en kreditprövning på den som ansöker om lånet, oberoende av lånets storlek.

Det är inte enbart långivare som kan göra en kreditprövning på dig. Alla som du ingår ett avtal med har rätt att göra så. Till exempel kan en hyresvärd begära ut en kreditupplysning på dig för att undersöka om du bedöms ha råd att betala hyran. Det enda som enligt lagen krävs är legitima skäl.

5 faktorer som kan ge dig hög kreditvärdighet

  • Taxerad inkomst på cirka 40 000 kronor (högre än genomsnittet).
  • Sänka sina fasta kostnader, till exempel för bostaden.
  • Betala dina fakturor och räkningar i tid.
  • Ha en fast heltidsanställning istället för att jobba deltid på timmar.
  • Flytta ihop om du har en partner så att ni kan dela fasta kostnader.

1. Högre taxerad inkomst än genomsnittet

Din deklarerade inkomst är den enskilt viktigaste delen som avgör din kreditvärdighet. Ju högre inkomst, desto högre kreditvärdighet. År 2020 låg genomsnittslönen i Sverige enligt SCB på 36 000 kronor. Har du en högre taxerad inkomst än cirka 40 000 kronor kan det därför höja din kreditvärdighet.

2. Håll nere fasta kostnader

Fasta kostnader, som till exempel för ditt boende, påverkar din kreditvärdighet eftersom de per automatik får effekt på den ekonomi du har att förfoga över i relation till din inkomst. Du kan med andra ord få högre kreditvärdighet ju mer du kan hålla nere dina fasta kostnader.

3. Betala in skulder och krediter

En långivare vill se att du har skött dina betalningar historiskt. Se till att fakturor och räkningar är betalda i tid och köp inte saker på kredit i onödan. Genom att ha framförhållning i din ekonomi på det här sättet kommer du också att bedömas ha högre kreditvärdighet och större chans till lån.

4. Få fast anställning

En fast anställning är någonting som bidrar till att ge dig hög kreditvärdighet eftersom du garanteras en inkomst varje månad. På samma sätt ökar din kreditvärdighet om du kan gå upp till heltid om du för närvarande enbart arbetar deltid eller på timbasis.

5. Flytta ihop med din partner

Att gifta sig eller bli sambos är också någonting som generellt anses positivt för din kreditvärdighet, jämfört med om du bor ensam och bär alla fasta kostnader själv. Var däremot uppmärksam på att antalet barn kan få negativ effekt på kreditvärdigheten eftersom de ofta innebär stora kostnader.

Hur får jag hög kreditvärdighet?

Det mest grundläggande du kan göra som privatperson för att få hög kreditvärdighet är att betala dina räkningar och skulder i tid. För att få bättre förutsättningar för det, och i längden högre kreditvärdighet, kan du även samla dina olika lån till ett privatlån istället.

Rensa även upp skulder du har samlat på dig från att ha handlat på kredit i onödan. Det innebär nämligen att företaget du handlat från kan göra en kreditprövning på dig. Att få upprepade kreditprövningar kan tillsammans med andra faktorer bidra till en lägre kreditvärdighet.

Se även över hela din livssituation om det finns någonting du kan göra för att ge dig själv förutsättningar för högre kreditvärdighet. Kan du till exempel minska dina fasta kostnader genom att flytta till en billigare bostad eller avsluta ett lån? Gör en plan för dina aktuella skulder och kostnader.

När du väl har nått en hög kreditvärdighet kan du dra nytta av många fördelar. En av de allra viktigaste är relaterade till möjligheten att kunna undersöka billigaste privatlån, men framför allt att faktiskt anses som lämplig att också beviljas den typen av lån.

Fördelar med hög kreditvärdighet

  • Du har större möjligheter att ta lån.
  • Dina eventuella lån får lägre ränta och bättre villkor.
  • Du har större möjlighet att få en bostad.
  • Du kan handla på faktura eller med avbetalning.
  • Du kommer överlag att få en stabilare ekonomisk situation i livet.

Hur vet jag om jag har hög kreditvärdighet?

Det går att göra en kreditupplysning på sig själv för att undersöka om du har hög kreditvärdighet. Sådan information kan du till exempel få av Upplysningscentralen (UC). Lagen ger dig rätt till att hämta en sådan upplysning en gång om året.

Om du gör en kreditupplysning på dig själv är det också tryggt att veta att det inte räknas med i det totala antalet kreditprövningar. Med andra ord kan du ta reda på din kreditvärdighet inför att du ska ansöka om ett lån utan att det påverkar kreditvärdigheten i fråga.

Lämna en kommentar