Kan man ta lån i Norge som svensk medborgare?

|

Generellt är det svårt att ta lån i ett annat land än det du bor i, och ofta finns det ingen större anledning till att göra det eftersom vi har mycket låga räntor i Sverige. Men det är också vanligt att svenskar bosätter sig i Norge för att jobba, och då kan ett lån behövas, exempelvis ett billån. 

 Så kan du som svensk ta lån i Norge 

För att kunna låna pengar i Norge krävs det oftast att du har en inkomst som du även deklarerar i Norge, du behöver med andra ord vara bosatt i Norge. Planerar du som svensk att befinna dig i Norge under en längre period, och arbeta där ska du även bosätta dig, alltså skriva dig där.  

För att skriva dig i ett annat land behöver du skriva ut dig ur Sverige, men det betyder inte att du säger upp ditt svenska medborgarskap eller likdanande. 

Detta krävs för att få ta ett lån i Norge:  

  • Att du är registrerad i Norge och har ett norskt personnummer 
  • Har en norsk adress 
  • Har varit bosatt i Norge i minst 6 månader 

Förutom dessa grundkrav kommer så klart norska långivare även kontrollera andra faktorer så som exempelvis din kreditvärdighet, precis som långivare gör i Sverige.  

Banker i Norge kommer även att göra en upplysning på dig och har du skulder och betalningsanmärkningar i Sverige kan dessa komma upp.  

Tro därför inte att du kan gömma undan tidigare skulder och anmärkningar om du vill låna pengar i Norge, utan var alltid ärlig från början.  

Lämna en kommentar