Sveriges största banker 2021 – Lista över topp 5

|

I Sverige finns det många relativt stora och välkända banker, men endast några räknas tillhöra storbankerna. Det finns i Sverige tre riktigt stora bankkoncerner idag. 

Lista över Sveriges största banker: 

  1. SEB 
  2. Swedbank 
  3. Svenska handelsbanken 
  4. Handelsbanken
  5. Skandiabanken

Förutom dessa banker finns det flera andra stora banker som många personer i Sverige har både lönekonto och bolån hos. Exempel på andra stora banker i Sverige är Nordea, Länsförsäkringar bank, ICA Banken och olika lokala sparbanker.  

Nordea var tidigare också en av storbankerna i Sverige, men hette då Nordbanken. Idag ägs Nordea av en finländsk koncern, och är alltså inte en svensk bank. Men för den delen är Nordea ändå en av de mest populära bankerna i Sverige.

Olika typer av banker 

Det finns idag många olika typer av banker, och det finns även många banker som vi inte ser på som en bank på det klassiska sättet. Tidigare var det vanligt att man hade en bank, och där hade man sitt lönekonto, sitt sparkonto och även sina lån men så är det inte idag.  

De bankerna som lånar ut mest pengar är inte någon av de klassiska storbankerna, utan är helt andra banker som vi snarare ser på som långivare.  

Lämna en kommentar