Kan man ta bort UC förfrågningar? Hur går man då till väga?

|

En UC förfrågning går inte att ta bort, om inte något fel har skett. Däremot försvinner alla kreditupplysningar automatiskt efter 12 månader. 

Om en felaktig UC förfrågningar har skett 

Den enda möjligheten till att ta bort en UC förfrågning är om ett misstag har skett. Det är dock inte speciellt vanligt, men kan ändå uppstå. Det kan handla om att ett företag av någon anledning har gjort ett misstag, eller att någon annan har tagit en kreditupplysning med ditt personnummer. 

Eftersom det oftast anses vara dåligt att ha för många kreditupplysningar är det viktigt att du har koll på om en UC förfrågning sker felaktigt. När en förfrågning sker på dig kommer du alltid bli informerad om detta, via post eller exempelvis via Kivra 

Ta kontakt med UC och företaget som gjort kreditupplysningen

Märker du att en UC förfrågning har skett som inte borde ha skett bör du ta kontakt med både UC och företaget som har gjort kreditupplysningen. Har företaget gjort något felaktig, brukar din förfrågning kunna tas bort.  

 Om allt däremot verkar stämma, men du ändå vet med dig att du inte har ansökt om faktura, lån, kredit eller liknande från företaget som har gjort din UC förfrågan bör du göra en polisanmälan, eftersom någon då kanske använder ditt personnummer och identitet.

Det här är inte speciellt vanligt eftersom du ofta behöver signera med BankID nu förtiden, men är ändå något som sker.  

Lämna en kommentar