Hur får man bra kreditvärdighet 2021? 5 bra tips

|

En bra kreditvärdighet är viktig för att du exempelvis ska kunna bli beviljad lån med bra ränta. Det finns en hel del du kan göra för att öka din kreditvärdighet.  

 Saker du kan göra för att få bra kreditvärdighet: 

  • Ha en fast anställning
  • Samla dina smålån 
  • Undvika kreditupplysningar hos UC 
  • Se till att inte ha betalningsanmärkningar 
  • Säg upp kontokrediter och kreditkort 

 Se till att ha en god ekonomi 

Det hela handlar om att du ska ha en trygg och stabil ekonomi så att långivaren kan känna sig säker på att kunna få tillbaka pengarna som du har lånat. En mycket viktig punkt gällande din ekonomi är såklart din inkomst, och genom att du har en fast anställning som bringar in en regelbunden inkomst blir din ekonomi mycket tryggare.   

Såklart kan det vara svårt att fixa en fast anställning om du inte redan har det, men undersök ändå möjligheterna. Det behöver inte vara en fast anställning på 100 %, utan kan även vara deltid, så länge din inkomst är stabil varje månad.  

Undvik att ha många lån 

Att ha många smålån är dåligt för din kreditvärdighet på två sätt. För det första brukar många smålån ha höga räntor, och tillsammans kan räntor och avgifter på alla dessa lån bli en hög utgift för dig. Det bästa är såklart att undvika att ta dessa lån redan från början, men om du redan har det kan det vara en bra idé att försöka få ihop ett samlingslån som ofta har bättre ränta. 

En annan anledning till att det påverkar din kreditvärdighet är för att det påvisar ett oansvarsfullt lånemönster. 

Undvik att UC gör kreditupplysning på dig  

Många kreditupplysningar hos UC är även det ett tecken på oansvarsfullt lånemönster och kommer påverka din kreditvärdighet negativt. En kreditupplysning görs när du ansöker om ett lån eller ett kreditkort exempelvis. Men det görs också många gånger en kreditupplysning på dig när du handlar på faktura och är därför något du bör vara försiktig med.  

Undvik betalningsanmärkningar 

Betalningsanmärkningar (artikel 14, hur får man betalningsanmärkningar) är mycket dåligt för din kreditvärdighet. Det visar på att du tidigare har varit slarvig med din ekonomi, eller inte haft möjlighet att betala tillbaka på exempelvis lån vilket självklart är ett stort orosmoment för en långivare.  

Om du redan har betalningsanmärkningar är det såklart inget du kan göra åt det, se till att betala din skuld så att det inte går vidare till Kronofogden. Sedan får du helt enkelt vänta tills att din betalningsanmärkning försvinner.  

Avsluta kontokrediter och kreditkort 

Om du redan har flera kontokrediter och kreditkort kommer din kreditvärdighet att bli lägre, eftersom det då finns en risk att du använder upp mycket av dina krediter och sedan inte har möjlighet att betala tillbaka till alla långivare.  

Avsluta därför kontokrediter och kreditkort som du inte längre använder.  

Lämna en kommentar