Är många kreditupplysningar dåligt?

|

Ja, många kreditupplysningar är dåligt eftersom det påverkar din kreditvärdighet. Har du fler än tio stycken på ett år eller fler än två under en månad kommer du att ha svårt att få ett lån beviljat av en långivare som för upplysningar via UC, vilket de flesta större långivarna faktiskt gör.

Kreditupplysningar sparas i 12 månader 

När en kreditupplysning görs på dig hos UC, kommer den informationen att sparas i 12 månader. Det vill säga om du gör en kreditupplysning i januari, kommer den inte att synas om du gör en ny kreditupplysning ett år senare.  

Har du många kreditupplysningar på dig de senaste 12 månaderna kan det påverka din kreditvärdighet negativt, eftersom det tyder på att du ofta ansöker om lån eller kredit. Vill du ansöka om ett större lån, kan du alltså vänta 12 månader sedan din sista kreditupplysning för att öka din kreditvärdighet.

Några få upplysningar under ett år behöver dock inte ha någon större negativ påverkan, eftersom det är helt naturligt att kreditupplysningar görs ibland, om du exempelvis köper något på faktura. Har du däremot många kreditupplysningar, framför allt inom ett lopp av 30 dagar kan det verkligen vara dåligt för din kreditvärdighet.  

 Tänk därför efter innan du ansöker om kredit eller vill betala något med en faktura, eftersom en UC förfrågning går inte att ta bort i förtid.

Upplysningar via Creditsafe och Bisnode  

Du har säkert hört talas om att långivare ger lån utan UC, men det innebär inte att ingen kreditupplysning kommer att göras på dig. Det innebär bara att kreditupplysningen inte görs via UC, istället kan den göras hos exempelvis Creditsafe eller Bisnode, och det kan finnas fördelar med det.   

Creditsafe sparar inga upplysningar, och därför gör det ingen skillnad om du gör många upplysningar där. Bisnode sparar däremot alla upplysningar, precis som UC men de sparas bara hos Bisnode och är inget som kommer att synas på en senare kreditupplysning hos UC.  

Eftersom de allra flesta långivare använder sig av UC, kommer upplysningar du tidigare gjort hos Bisnode eller Creditsafe inte påverkare lån eller krediter du ansöker om som gör upplysning hos UC.  

Därför kan det vara bra att ta smålån hon långivare som tar upplysning via Bisnode eller Creditsafe, om du senare vill ta ett större lån från någon som gör upplysning via UC. 

Lämna en kommentar