Går det att få bort en betalningsanmärkning tidigare?

|

En betalningsanmärkning går generellt inte att få bort tidigare, utan finns kvar i ett register under tre år. Den enda gången en anmärkning går att få bort tidigare är om ett fel har skett, exempelvis om fakturan har gått till fel adress eller om du har råkat göra ett misstag vid inbetalningen.

Då kan du få bort en betalningsanmärkning tidigare

Den enda möjligheten till att få bort en betalningsanmärkning tidigare är i princip om du har fått den på felaktiga grunder.

Om du anser att du har fått en betalningsanmärkning på fel grunder och tycker att den ska plockas bort ska du kontakta företaget som har skickat anmärkningen. Var dock beredd på att kunna bevisa att ett fel har skett.

Det kan röra sig om att du inte har mottagit fakturan för att den har skickats till fel adress, att du har gjort betalningen men råkat göra ett misstag gällande exempelvis OCR-nummer eller att du har betalat in din skuld, men betalningen har registrerats för sent.

Har du fått en betalningsanmärkning på felaktiga grunder är det viktigt att du försöker lösa det. En betalningsanmärkning gör det nämligen svårt för dig att exempelvis få lägenhet, teckna abonnemang på bredband eller telefon och liknande.

Om du har bestridit en faktura

En situation som kan uppstå och leda till en betalningsanmärkning på orättvisa grunden är om du bestrider en faktura, som enligt dig inte är korrekt.

Att bestrida en faktura kan vara en utdragen process, och det finns en risk att inkassobolaget hinner skicka skulden vidare till Kronofogden, på grund av att de inte blir uppdaterade om vad som pågår.

Att få bort en betalningsanmärkning kan vara mycket svårt, och därför rekommenderas du att betala fakturan i tid, även om du kommer att bestrida den.

Här kan du läsa mer om hur du får en betalningsanmärkning: När får man en betalningsanmärkning.

 

 

Lämna en kommentar